Ce trebuie sa stim despre hepatite?

Inflamatia ficatului, denumită generic hepatita, este de multe ori suficient de silentioasa pentru a nu da semne decat atunci cand tesutul hepatic este afectat ireversibil. Daca am face o clasificare, am putea imparti hepatitele in virale, toxice, alcoolice si autoimune. De departe, cele mai frecvente sunt hepatitele cauzate de virusuri: A, B, C, D, E, G si este foarte probabil ca aceasta lista sa fie completata in anii urmatori, pentru ca specialistii descopera periodic noi virusuri. Sa le luam pe rand pe cele despre care avem informatii pana acum.

Hepatita A – boala mainilor murdare

Virusul hepatitic A se transmite usor daca nu se respecta igiena mainilor, motiv pentru care hepatita A mai este numită si „boala mainilor murdare”. Dupa perioada de incubaţie, care variaza intre 2 si 6 săptămani, bolnavii elimina in materiile fecale virusul pentru o perioada de 1-8 saptamani. Cei care nu respecta igiena mainilor dupa folosirea toaletei in acest interval de timp vor contamina suprafetele cu care intra in contact si vor raspandi boala foarte usor in colectivitatea in care traiesc, pornind uneori epidemii.

ATENTIE! Virusul A poate fi contractat si prin consumul de apa din fantani neigienic intretinute sau de legume, fructe si zarzavaturi nespalate si contaminate.

Stiati ca peste trei sferturi dintre bolnavii infectati cu virusul hepatitic A nu au niciun fel de simptome si duc boala „pe picioare”? In cazul celor care au totusi simptome, ele sunt, in majoritatea cazurilor, de natura digestiva: greturi, varsaturi, lipsa poftei de mancare, balonare dupa mese. Alteori, hepatita A mimeaza gripa, manifestandu-se prin febra de 38-38,5°C, dureri musculare si articulare, dureri de cap, dureri ale globilor oculari si slabiciune generala. Exista si cazuri, mai rare, in care infectia debuteaza cu dureri articulare asemanatoare celor din reumatism sau cu urticarii si diverse eruptii cutanate.

Icterul, adica acea coloratie galbena a urinei si a albului ochilor, este un simptom distinctiv al hepatitelor. Concentratia de virusuri din fecale incepe sa scada din momentul aparitiei icterului.
Din fericire, hepatita A nu necesita tratament antiviral, bolnavul vindecandu-se, de obicei, fara complicatii. Specialistii estimeaza ca o mare parte din oameni au trecut prin infectia cu virusul A pana la varsta adulta.

Stiaţi că hepatita A se poate manifesta si printr-o stare de agitatie exagerata, prin dificultati de concentrare, insomnii si depresie?

Hepatita B – atentie la piercinguri, tatuaje…

Virusul hepatitic B se transmite prin contact sexual neprotejat cu o persoana infectata, prin piercing si tatuaje (daca instrumentarul este contaminat), prin seringi (mai ales la utilizatorii de droguri) si instrumentar medical contaminate, dar si prin intermediul folosirii in comun a periutei de dinti, lamei de ras, forfecutei pentru unghii si chiar prin sarutul frantuzesc. Mai este si situatia in care mama transmite bebelusului sau hepatita B, in timpul nasterii. Atunci cand se manifesta (pentru ca si aceasta infectie este deseori asimptomatica), hepatita B acuta este semnalata de oboseala nejustificata, de scaderea poftei de mancare, de greata, uneori de varsaturi si, cateva zile mai tarziu, de icter. Hepatita B poate mima, ca si hepatita A, reumatismul sau bolile cutanate.

In peste jumatate dintre cazuri, virusul B este anihilat de sistemul imunitar. In celelalte situatii, el ajunge sa provoace hepatita cronica, o infectie de lunga durata ce poate reveni in decursul timpului. Acutizarile succesive pot duce la insuficienta hepatica, la ciroza si la cancer hepatic. Cancerul poate aparea si direct, fara ca bolnavul sa mai fi trecut prin stadiul de hepatita cronica.

Stiati ca virusul B se afla la originea a peste jumatate dintre cancerele hepatice, fiind considerat al doilea factor generator de cancer dupa fumat?

Inflamatia provocata de virusul B in ficat trebuie depistata si tratata pentru a preveni fibrozarea tesutului hepatic si aparitia cirozei. Pentru aceasta, se administreaza medicamente antivirale si imunomodulatoare, cum sunt interferonul standard si interferonul pegilat sau antivirale de tipul Lamivudina, Adefovir sau Entecavir. In ceea ce priveste preventia, din 1995, vaccinarea anti-HBV se face obligatoriu la bebelusi.

BINE DE STIUT! Hepatita B NU se transmite prin pupat, printr-o strangere de mana, prin folosirea in comun a grupului sanitar sau prin folosirea in comun a tacamurilor.

In 80% din cazuri, hepatita C nu are simptome

Virusul hepatitic C a devenit tot mai raspandit pe glob, in conditiile in care oamenii de stiinta nu au creat inca un vaccin contra acestuia. Modul de transmitere si de manifestare (peste 80% dintre bolnavi nu au niciun simptom) este acelasi ca in cazul virusului B. Diferenta este ca procentul celor care scapa de virusul C din organism in mod spontan este mai mic decat in cazul hepatitei B – aproximativ 20%.

Ceilalti fac hepatita cronica, iar daca nu sunt tratati, la nivelul ficatului apare fibroza, care duce la ciroză, iar aceasta, la randul ei, este un factor de risc pentru cancerul hepatic.
Intervalul de timp in care se formeaza fibroza este rapid in unele cazuri (5-10 ani), mai lent in altele (20-30 de ani) si foarte lent in cele mai fericite cazuri (peste 30 de ani). Tratamentul presupune administrarea de interferon standard sau pegilat, impreuna cu ribavina, un antiviral. Si acesta, ca si cel pentru hepatita B, se obtine gratuit prin obtinerea unui dosar la Casa Nationala de Asigurari de Sanatate.

5% dintre cei care fac hepatita B fac si hepatita D

Virusul hepatitic D infecteaza ficatul fie simultan cu virusul B (coinfectie), fie ulterior acestuia (suprainfectie). Statisticile arata ca aproximativ 5% dintre cei care au hepatita B fac si hepatita D. Virusul hepatitic D nu este capabil sa provoace singur o infectie, avand nevoie de acoperirea si de protectia virusului B. Cele doua au in comun si modul de transmitere: prin contactul cu sange infectat, prin sex neprotejat si de la mama la nou-nascut. Si simptomele sunt similare.

Hepatita D poate lua atat forme acute, cat si cronice. Daca infectia a aparut in acelasi timp cu hepatita B, sansele de recuperare ale bolnavului sunt mai mari. Insa daca virusul D provoaca suprainfectie, exista un risc mare de hepatita fulminanta, ale carei sanse de supravietuire sunt de numai 20%. 

Stiati ca de multe ori, hepatita D tradeaza hepatita B care a fost silentioasa pana in acel moment? Datorita acestui lucru, bolnavul are sanse mai mari sa fie diagnosticat.

Hepatita E se vindeca spontan

Virusul hepatitic E se transmite in acelasi mod ca virusul A: prin contactul cu materiile fecale contaminate. Hepatita E este foarte frecventa in India, sursa de infectie acolo fiind apa si alimentele contaminate, insa este intalnita si in Romania. Manifestarile sunt, ca si in celelalte tipuri de hepatice, in principal digestive, cu deosebirea ca icterul este rareori prezent. Din fericire, bolnavii se vindeca spontan, fara a avea nevoie de antivirale. Insa virusul E poate fi foarte periculos pentru gravide, caci provoaca in multe cazuri forme fulminante de hepatita, ce pun viata in pericol. In aceste cazuri, ar necesita un tratament cu interferon.

Hepatita G, foarte putin cunoscuta

Virusul hepatitic G nu este pe deplin cunoscut de oamenii de stiinta. Ei au gasit asemanari cu virusul C in anumite aspecte, cum este modul de transmitere si perioada de incubatie. Nu se cunosc simptomele pe care le provoaca si nici daca este capabil sa provoace singur o infectie. Deocamdata, nu exista nici tratament, si nici vaccin contra hepatitei G.

Hepatitele B SI C SUNT FOARTE RASPANDITE
Aproximativ 900.000 de romani sunt infectati cu virusul hepatitic B si alti 1 milion cu virusul C, dupa cum arata statisticile realizate in tara noastra.

Hepatitele toxice pot duce la ciroza

Inflamatia ficatului poate avea la origine si substante care intoxica celulele hepatice. Expunerea la chimicale, dar si ingestia de ciuperci otravitoare pot sa provoace hepatita in numai cateva ore de la contactul ficatului cu aceste substante. Foarte toxica este ciuperca Amanita muscaria. Ea contine o otrava care depaseste capacitatea celulelor hepatice de a o procesa si care ataca celulele hepatice.

Dintre chimicale, extrem de nocive sunt o mare parte dintre ierbicide, dar si solventii folositi in curatatoriile de haine, angajatii fiind expusi riscului de hepatita toxica. La acestea se adauga si alte chimicale industriale, periculoase pentru angajatii din aceasta ramura.

Alteori, inflamatia ficatului apare dupa perioade mai indelungate de expunere la anumite substante, cum sunt medicamentele.

Stiati ca cele mai nocive medicamente pentru ficat sunt antibioticele (in special tetraciclinele si eritromicinele), paracetamlul in doze mai mari de de 7,5 g in 24 de ore (in cazul adultilor), antipsihoticele de tipul clorpromazinei, anticonvulsivantele care au in compozitie fentoina si acid valporic, antituberculoasele si chiar si diclofenacul?

Totusi, aproape toate medicamentele devin toxice pentru ficat daca sunt administrate in tratamente indelungate sau in doze necontrolate, fara a avea recomandarea unui medic.

Formele blande de hepatite toxice nu se manifesta in niciun fel si nu pot fi depistate decat prin analize de sange. Atunci cand apar, simptomele sunt similare celor care apar in hepatitele virale: icter, oboseala, pierderea apetitului, greata si voma, scaderea in greutate.

In multe cazuri, inflamatia ficatului dispare o data cu incetarea expunerii la substanta toxica. Insa exista situatii in care hepatita toxica afecteaza permanent acest organ, ducand la ciroza si, in cazurile cele mai grave, la insuficienta hepatica. O toxina poate avea efecte devastatoare chiar si in doze mici daca cel care a intrat in contact cu ea are alte suferite hepatice, cum ar fi steatoza, ciroza, hepatitele virale sau daca este consumator de alcool.

O atentie deosebita merita hepatitele toxice survenite la copii, care sunt de obicei consecinta unei supradoze de paracetamol. Trebuie sa chemati ambulanta sau sa mergeti de urgenta la spital cu copilul daca transpira, are greata si varsaturi, diaree si/sau convulsii. Daca pentru celelalte substante toxice nu exista un antidot, paracetamolul face exceptie. In caz de intoxicatie cu acest medicament, se administreaza N-acetil cisteina pe cale orala, nazogastrica sau intravenos.

RETINETI!
Pe masura ce imbatranim, ficatul metabolizeaza tot mai lent substantele toxice. Pentru ca ele stagneaza mai mult timp in acest organ, varstnicii sunt mai expusi riscului de hepatite toxice, uneori cu evolutie severa.

Hepatita alcoolica se instaleaza in timp

Consumul excesiv de alcool poate avea ca efect aceeasi inflamatie a ficatului ce duce la ciroza hepatica sau la insuficienta hepatica. Acest tip de hepatita poate lua atat forme acute, cu simptome severe ce evolueaza rapid, cat si forme cronice, in care boala persista o perioada lunga de timp. In majoritatea cazurilor, hepatita alcoolica se instaleaza dupa mai multi ani de consum constant de alcool.

Jumatate dintre marii consumatori de alcool fac aceasta boala dupa 15-20 de ani de consum zilnic de asemenea bauturi. Manifestarile sunt ceva mai numeroase decat in cazul hepatitelor virale si toxice: pe langa icter, oboseala si lipsa poftei de mancare, mai apar si hepatomegalia (marirea in volum a ficatului), lichid in cavitatea abdominala (ascita), edeme, iar hepatitele alcoolice agresive au si simptome precum varsaturile cu sange si tahicardia. Daca se intrerupe consumul de alcool, inflamatia ficatului este reversibila, uneori in numai cateva luni. In caz contrar, evolueaza spre ciroza.

Stiati ca?
* Nu toti consumatorii „inraiti” de alcool fac hepatita.
* Uneori, sunt suficiente cantitati moderate de alcool pentru ca inflamatia la nivelul ficatului sa-si faca aparitia.
* Bautorii obezi au un risc mult mai mare de a face hepatita alcoolica, in comparatie cu cei care au o greutate normala.

Hepatita auoimuna, o boala rara

Mai putin intalnite, dar cel putin la fel de grave ca hepatitele virale sau toxice sunt hepatitele autoimune, in care sistemul imunitar ataca celulele hepatice, provocand inflamatie si moartea celulelor. Hepatita autoimuna apare mult mai adesea la fete tinere si la femei (intre 15 si 40 de ani) decat la barbati si se asociaza deseori cu alte boli autoimune, cum sunt anemia hemolitica, glomerulonefrita proliferativa, tiroidita, diabet de tip 1 sau colita ulcerativa. Tratamentul, care consta in corticosteroizi si azatioprina, incetineste evolutia acestui tip de hepatita daca este administrat in stadiile incipiente ale bolii.

Oboseala, pierderea apetitului, urina inchisa la culoare, greata si voma, coloratia galbena a pielii si a albului ochilor sunt simptomele care anunta acest tip de hepatita. La femeie, se adauga un simptom: absenta menstruatiei. Netratata, hepatita autoimuna provoaca ciroza si insuficienta hepatica.

SE TRANSMITE GENETIC! Hepatita autoimuna apare uneori la rudele unor persoane care sufera de boli autoimune, ceea ce arata ca exista o predispozitie genetica in aparitia acestui tip de hepatita.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

*

Poți folosi aceste etichete HTML și atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>